søndag 6. april 2014

Hvordan bytte vrangbord. Trinn for trinn.

En på jobben kom med en genser med litt korte armer og lurte på om det var noe som kunne gjøres. Ja, det er det svarte jeg og tok på meg jobben. Jeg var nok litt mer nervøs for resultatet enn det hun var, men jeg var likevel nesten helt sikker på at det ville gå bra.  

Jeg har sett at andre har tatt av vrangborden på diverse strikketøy og strikket det lenger, før de har strikket ny vrangbord og felt av. Vips har bukser med for korte ben og gensere med for korte armer blitt brukbare igjen. Er vrangborden blitt slitt mens resten av plagget er like fin, så kan vrangborden byttes ut.

Etter som genseren var strikket nedenfra og opp, så kom jeg til å strikke motsatt når jeg skulle strikke armene lengre. jeg tenkte at det ville bli et lite skille der maskene endret retning, men det ble det faktisk ikke. Må være noe magi innblandet tror jeg.


Plukk først opp en tråd fra hver maske rundt hele arbeidet. Pass på at du får med alle maskene. Kan være lurt å velge en omgang som det ikke er økninger eller fellinger i. 


Nå kommer det skumle. Klipp av vrangborden. Jeg valgte å klippe så det ble et par omganger før pinnen. Du kan nok klippe nærmere pinnen enn det jeg gjorde, men jeg syns det var tryggest slik.

 

Nå er vrangborden klippet helt av, men de gjenstår fortsatt litt før du kan begynne å strikke.


Rens bort alle trådrester frem til pinnen. 
Nå er det klart for å strikke. 


Strikk arbeidet til ønsket lengde og fell av. 
En oppleggskant er ofte mer elastisk enn en avfelling. Det finnes flere måte å gjøre en avfelling mer elastisk. En måte å gjøre det på er ved å gjøre et kast med jevne mellomrom som felles på samme måte som de andre maskene. Det blir egentlig som en luftmaske. Her gjorde jeg det etter hver 5. maske.

Da jeg var ferdig med å strikke armen, kunne jeg skimte en overgang mellom "nytt" og "gammelt." Etter en lett damping var denne overgangen borte, og man kunne ikke lenger se hvor skjøten var. Jeg ble faktisk litt imponert over at det ble så usynlig.

Syns du dette hørtes litt for skummelt og avansert ut, så kan jeg berolige deg med at det var ingen av delene. 

Ønsker deg en fin søndag :)

6 kommentarer:

 1. Ser veldig bra ut! Dette skal jeg huske. "Alle" havner vel i denne situasjonen i ny og ne? Selv har jeg strikket en kofte som viser seg å være alt for stor. Lang i ermene og vid i bolen. Føler litt for å sy den inn, men vet ikke helt hvordan jeg skal gå fram. Kanskje et prosjekt til høsten. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) ja, det tror jeg nok de fleste gjør. På armene kan du jo bruke denne fremgangsmåten, men på bolen vet jeg ikke helt. Er jo lett for at det blir litt klumpete når man syr inn i siden. Hvertfall har det blitt det når jeg har gjort det. Det hørtes ut som et høstprosjekt ja :) lykke til. Det blir nok bra.

   Slett
 2. Wow! Fantastisk! Så flink du er :)

  SvarSlett
 3. Hei, tror du det går an å forlenege armen og samtidig beholde/ strikke sammen den gamle vrangborden, på samme måte?

  SvarSlett
 4. Når vrangborden er klippet av må det festes noen tråder før jeg strikker på lengden

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...